fbpx

Любопитно

Ако по време на път ни се спука радиаторът какво да направим?

Тръгнали сте на път, но за Ваш лош късмет ви се спуква радиаторът. Какво да направим? Ще си кажете, най-разумният начин да стигнете до първия сервиз, без да прегрее двигателят е да доливате вода от време на време , но това не е единственият начин.

В тази статия ще ви споделим и други начини, които могат да се окажат полезни за всеки собственик на автомобил.

1. Вдигнете капака на двигателя и се опитайте да локализирате(фиксирате) теча. Имайте в предвид, че е възможно да не е от радиатора, а от маркуч или от уплътнение.

2. Ако се окаже, че течът е от питата на радиатора, можете да го запушите по стар изпитан начин. Внимателно свалете капачката на казанчето за вода. Препоръчително е да използвате ръкавици, за да не се изгорите,пазете се от парата.3. Счупете яйце и го изсипете в казанчето (гледайте да не паднат части от черупката), след което долейте антифриз, като сипвате бавно. След като сте долели антифриз, затворете капачката и запалете двигателя на автомобила. Този метод е ефективен за течове в ниските части на радиатора.

4. Другият изпитан начин е препоръчителен за малки спуквания.В такива случаи може да използвате червен пипер, като разбъркате предварително две 2 чаени лъжици с малко вода. Благодарение на получената смес, пиперът ще се надуе и по-лесно ще запуши дупката.

5.Ако сте установили, че течът е от маркуча, то най-лесният начин да го спрете е като увиете тиксо или монтажна лента. Наблюдавайте на таблото градусите на двигателя.

Не забравяйте, че тези методи са временни и не решават проблема, а са само решения, докато стигнете по-бързо до първия сервиз.