fbpx

Любопитно

Берта Бенц изминава разстояние от 180км през 1886г. с модел 3.

Mercedes-Benz -1886г.  модел 3 Mercedes-Benz -1886г. модел 3

С едно изречение Герхард Пигер разсейва вякакви съмнения:„Абсолютно съм убеден, че навремето Берта е управлявала тази триколка.”Доста смело изказване, 122 години след легендарното автомобилно пътешествие.

През август 1988г. Берта Бенц, съпругата на изобритателя, пропътува с двамата си синове разстоянието от Майнхайм до Пфорцхайм. Така е според хрониките. Триеото изминава близо 180км. С един от патентован автомобил, изкаран рано сутринта от хангара. Какво приключение само! Когато потегля, татко Бенц още спи. Иначе никога нямаше да им позволи. Дълго време историците смятат, че Берта, Ойген и Рихард са пътували с известния първи модел – лека конструкция с огромни колела със спици. Днес обаче е сигурно, че красавицата от 1886г. е останала в хангара, тримата са тътували с модел 3 от 1988г. Именно за този екземпляр се твърди, че е автомобилът, изложен в музея на д-р Карл Бенц в Ладенбург, зает от Лондонския музей на науката. Герхард Пигер и Манфред Либиг, които работят като създатели на модели на Daimler в Бьоблинген, са убедени в правотата си след подробното разследване: Това е Benz-ът на Берта!” Те са конктуирали два модела в мащаб 1:3. Взетли са размерите на триколката, направили са стотици снимки, ползвали са фотограметрия и най-модерен софтуер. „Изпитваме всичко до последния детайл”, казва Герхард Пигер. Двамата са проучили внимателно текстовете от епохата на Benz. „През 1888г. е имало само две триколки от новия модел 3, казва Пигер, по-прогесивният от двата е бил на изложението на работни машини в Мюнхен.” Пигер и Либиг насочват вниманието към модул в пода на автомобила с три зъбни колела. Заключението: Бенц е монтирал и трета предавка. Берта обаче е катерела планините с две предавки. Три скорости има и триколката от Ладенбург. Една доста сериозна следа в тази красива история. Дори и последното доказателство да се изгубило в тъмнината на изминалите 122години.

Технически данни.
1-цил. Мотор, задно разположен; хоризонтален маховик; тръбна рама; цял мост отзад; пружини отзад; ръчна спирачка за задните колелета и лентов спирачен механизъм на палцов съединител с междинна предавка; две предавки чрез ремъчни шайби и кожени ремъци, задвижвани мрез вериги;
Дължина и широчина, височина.
2358/1469/1740мм. Дървени колела с железен обков, отчасти и покрит с гума
Тегло 360кг. И максимална скорост 18км/ч.