fbpx

Новини

Немският танк – S Klasse навърши 40 години!

Немският танк – S Klasse навърши 40 години! Немският танк – S Klasse навърши 40 години!

През 1972г., за първи път щутгартският гигант Mercedes-Benz  решава да въведе ред при произвежданите модели до този момент. 

С тази нова идея искат да подчертаят класовете автомобили с букви, но всичко трябва да е добре  обмислено. През тази година , в щутгартския автомобилен завод се ражда първата S Klasse(Sonderklasse) с  индекс W116. Производството  продължава от 1972-1980г.

Автомобилът е надминал времето си със сигурност! Оборудван с антиблокираща система на спирачките, а воланът е специално проектиран с четири спици, за да предпази водача при сблъсък. Подсилен е  също и резервоарът. Доста са иновативните модификации ,интегрирани в този нов модел и със сигурност има нови автомобили, които са без тези, вече задължителни екстри, като ABS. През 1981г. пускат втория модел с фабричен индекс S-Klasse W126, който е оборудван с пълен пакет, свързан с безопасността на пасажерите.За първи път ,сериен автомобил е оброрудван с въздушни възглавници, а стоманените брони са заменени с пластмасови.

Аеродинамиката на този модел е без конкуренция, с най-малко съпротивление. Механиците от Щутгарт разработват и алуминиеви V-образни осмаци за подобаващо задвижване. Легендарният S-Klasse W140 излиза за първи път през 1991г. и е произвеждан до1998г, който все още седи добре спрямо новите си събратя!!!Висша форма на лукс, а сигурността е …без компромис!!! Немският Танк - W140 ще превземе за кратко време доста пазари със тези си качества. Еее малко ще са може би няколко страници, за да се обхванат неговите качества. Пуснати са модификации 600 SE и 600 SEL, които са оборудвани под предния капак с дванайсетцилиндров двигател (V12). Всички модели са оборудвани с ESP- електронна програма за стабилизация, а през по-късен период и с BAS - спирачен асистент. 

Mercedes-Benz S-Klasse W220 се призвежда през 1998-2005г. Щутгартските инженери искат драстично да намалят теглото на автомобила и затова правят основни промени: W220 е с пневматично окачване, Active Body Control (пълен контрол при остри завои), круиз контрол - за поддържане на дистанция спрямо предния автомобил и Pre-Safe, който ще регулира коланите и седалките при катастрофа.Според специалистите, този модел остава несполучлив може би ,защото очакванията са били да бъде доста по-добър от W140.

Mercedes-Benz S-Klasse W221, 2005-2013
Моделът W221 заменя меките форми с ръбести. Със сигурност предлага доста повече лукс от предишния модел W220. Интегрирани са доста нови екстри- една от тях е Night View Assist, която ще улесни водача да вижда в тъмното. Pre-Safe е частично автономно спиране, системи за покриване на мъртвата точка в огледалата,с което се вдига безопасността на пасажерите и на другите участници в движението. Mercedes-Benz S 400 Hybrid е първият автомобил с йон-литиева батерия – BlueTEC. През 2011г. е произведен първият супер икономичен двигател за S-Klasse.Четирицилиндровият турбодизелов S 250 CDI е със среден разход само от 5.7 литра на 100 км. Мощността му е 204 конски, а ускорението 0 до 100 км/ч е за 8.2 сек.