fbpx

Любопитно

Mercedes-Benz изтегля GLE поради неправилно закрепена 12V заземителна връзка

Mercedes-Benz изтегля GLE поради неправилно закрепена 12V заземителна връзка Mercedes-Benz изтегля GLE поради неправилно закрепена 12V заземителна връзка

Mercedes изтегля определени автомобили GLE, произведени за американския пазар за 2021 и 2022. Според документи, подадени пред Националната агенция за безопасност в движението по пътищата, 164 броя от SUV може да имат неправилно заземена 12-волтова връзка.

Mercedes-Benz AG узна за този проблем през март 2021 г. чрез справка от собственик на GLE, който твърдеше, че след предупредително съобщение за батерията следва невъзможност за стартиране. Типично за Mercedes, германският производител не се занимава с разследване за причина за този инцидент.

 

След няколко месеца немският автомобилен производител получи отчет за обратна връзка за качеството след производство относно подобен случай. В отчета се посочва, че съответният GLE беше предназначен за повторна работа по контрол на качеството по време на производство, въпреки че съвременната документация показва, че действието по повторната работа е била завършена. Доста интригуващо, нали?

Това обаче накара Mercedes да разследва какво се е случило наистина. Стана ясно, че Mercedes-Benz AG веднага откри доказателства, сочещи към случаи на грешна инсталация. Допълнителен преглед на наличните данни потвърди, че инцидента от 2021 г. и инцидентът от края на 2021 г. включваха автомобили, подлежащи на неправилна инсталация.

Прeкият конкурент на BMW установи, че служител провел тестове в ограничено време, като същият служител е документирал, че повторните тестове са извършени правилно. Въпреки това, съответното лице не е успяло да затегне болта на 12-волтовата заземителна връзка в съответствие с изискваната спецификация.

Тестове определиха, че съпротивлението на тока може да доведе до развитие на топлина под шофьорското седалка. Mercedes не можеше да изключи риск от опасност, а именно пожар на автомобила, предизвикан от високите електрически токове, преминаващи през връзката. Към момента, MBAG няма информацията за доклади за пожар или нараняване. На 15 декември, дилърите в цялата страна ще бъдат инструктирани да проверят затягането на болта на заземителната връзка и - при необходимост - да го затегнат до правилните спецификации.

Според приложения документ, Mercedes внедри промяна в процедурата за повторна работа през декември 2021 г. Притежателите ще бъдат информирани чрез писмо не по-късно от 6 февруари. Номерът на федералния орган за контрол във връзка с този отзив е 23V-835. Междувременно собствениците могат да се свържат с най-близкия дилър. Алтернативно, собствениците могат да определят дали техните луксозни SUV-ове са обявени за отзив или не, като въведат 17-символния VIN на уебсайта на NHTSA.

Засегнати са 138 броя от Mercedes-Benz GLE 350 за 2021 - 2022 г., а именно автомобили с дати на производство между 9 февруари 2021 г. и 15 ноември 2021 г. Още 26 броя от GLE 450. Тези автомобили са произведени в същия период.

Към момента на писане на статията, Mercedes-Benz USA продава базовия модел 350 за $62,650 (без такса за доставка). От другата страна, AMG-версията GLE 63 S струва от $127,700 и предлага 603 конски сили.