fbpx

Тунинг

Раптор V6 в Mercedes 190E - Ново Измерение на Спортната Класика

Раптор V6 в Mercedes 190E - Ново Измерение на Спортната Класика Раптор V6 в Mercedes 190E - Ново Измерение на Спортната Класика

Трудно е да се стигне до по-европейски стил отколкото със запазена в изложбено състояние Mercedes 190E с оригинален номер, още повече ако има двигател Cosworth. Да вземеш гаечен ключ и умишлено да промениш такава перфектна спортна седана е нещо като светогрешение за пуританите. Но това не означава, че тунинг студиата в САЩ трябва да следват скучните правила на старината.

Тук строим всичко, което ни харесва. Затова този Mercedes 190E в Централен Ню Йорк е специален по различна причина от всички други.
Под капака на този рестомод няма да намерите двигател Cosworth или дори двигател на Mercedes-Benz. Вместо това той разполага с EcoBoost V6 - биещото сърце на второ поколение на Ford F-150 Raptor пикап. Как това стана? Благодарение на Дом Тучи от Tucci Hot Rods в Марси, Ню Йорк. На само десет минути път от град Утика, портфолиото на Тучи включва впечатляващ списък със специално изработени модели на Ford, включително, но не само, нови Mustangs, Broncos, Maverics и дори офроуд преработка на EconoBox EcoSport.

Но Тучи ще подобри вашия автомобил, независимо какъв е напуснал завода. Затова не беше трудно за тях да опитат нещо различно с формулата на EcoBoost, която им служеше толкова феноменално в скорошно минало. Изчезнал е M102 редовият четирицилиндров или M103 редовият шестцилиндров двигател, който преди това е бил в този автомобил. С помощта на специално изработени държачи, EcoBoost V6 пасва плътно под капака на този 190E. Но не мислете и за секунда, че този мотор е останал стоков. Тунинг модификациите, приложени от Tucci Hot Rods, правят този автомобил напълно различно, по-мощно същество.

Говорим за два турбокомпресора BorgWarner EFT6758, способни да се справят с повече от 30psi на налягане. Това е достатъчно, за да изкара около 700 конски сили на задните гуми от този уникален германо-американски рестомод. Той прави стария 190 Cosworth да изглежда като забавен в сравнение.

Този левиатан от двигател е съчетан с ръчна скоростна кутия Bowler-Tremec TKX Carbon Edition с пет степени и съединител с две плочи от Advanced Clutch Technology. На задния край Subaru STI диференциалът с държачи, изработени по поръчка, се грижи за задвижващите гуми в този радикален подход към класическата стара Merc.

С предно окачване, адаптирано от комплект, предназначен за SN95 Mustangs с четирибутални накладки Wilwood Wuperlite и 13-инчови дискове навсякъде, този автомобил може да се промъква из завоите като нещо, което е на десетилетия по-старо от самия него. С благодарение на обилието от конски сили под капака, той вероятно може да изпъкне гумите, докато задните гуми са готови да избухнат като бомби от всичкото търкане. Поздравления за смел магазин като Tucci, който създаде един от най-внушителните германски рестомодели, които сме виждали в САЩ напоследък.