fbpx

Новини

Mercedes E-Class 2024: техническо триумфално шоу

 Mercedes E-Class 2024 Mercedes E-Class 2024

Новият Mercedes E-Class с актуализиран дизайн се конкурира с BMW 5 Series и Audi A6 в света на технологичните новости. Последният модел E-Class е технически триумф и продължава да бъде удобен и луксозен круизер, който ще ви освежи дори след цял ден шофиране.

Но не е без проблеми. Изглежда като че технологията в автомобила превзема контрол вътре и не е толкова просторен, колкото бихте очаквали, особено на задната част. Mild-hybrid E 220 d е определено ефективен, но също така е шумен при ускорение.

Отминаха 30 години от момента, в който Mercedes добави префикс към своя среден седан, създавайки E-Class. През този период моделът се е преобразил от семеен автомобил в символ на комфорт. С появата на последната версия, изпълнителският стил се е укрепил чрез внедряването на редица революционни технологии.

Mercedes E Class 2024 използва същата платформа MRA II като C-Class и дори S-Class, така че всички модели сега разполагат поне с технология за леко хибриден двигател. За E 220 d, това означава, че е вградена 48-волтова литиево-йонна батерия, която разпределя теглото от двигателя и помага за плавността на предаването на мощността му. Има налични 197 конски сили, с допълнителни 23 конски сили, предоставени от електрическата система, а задвижва се задните колела чрез деветстепенна автоматична трансмисия.

Този двигателен агрегат е вграден в корпус, който представлява еволюция на предишния E-Class. Той вплита елементи от по-големия S-Class и електрическите модели EQ на Mercedes, особено в предната част. Гладките линии придават на автомобила визията на уголемен C-Class, със значителни сходства в дизайна.


В интериора, кабината отразява стилът на S-Class, а тази версия AMG Line Premium Plus наистина е наситена с много технологични функции. Всъщност, изглежда като прекалено много; струва се, че всичко е натъпкано в ущърб на пространството в салона.

Има широк спектър от настройки за седалките и волана, но цифровият дисплей за шофьора е позициониран близо до волана. Заедно с обширния MBUX Superscreen на новия Mercedes, който преобладава върху таблото, и конзолата за управление, поставена на високо, се усещате леко "по-завързани", отколкото бихте очаквали от автомобил, обикновено считан за просторен.

Въпреки че E-Class често се използва от престижни компании за транспорт, пространството на задната част е изненадващо ограничено. Двете задни седалки са силно оформени, така че средният седалка наистина ще бъде удобна само за по-малките пътници при кратки пътувания, докато големите предни седалки също оказват влияние върху пространството за коленете.

Отпред, този Superscreen е в центъра на вниманието. Централният дисплей е с размери 14,4 инча, докато цифровите инструменти на шофьора са малко по-компактни, с 12,3 инча. При моделите Premium Plus тези два екрана се допълват от трети екран за предния пасажер, също с размер 12,3 инча. Този екран включва повечето от същите функции като централния екран, така че е възможно да свалите игри и приложения, както и да използвате системата без да нарушавате централния екран за шофьора.

Опции включват възможността да смените активната околна подсветка и да използвате климатизирани предни седалки с функции за псевдо-масаж. Седалките също включват "4D" аудио, като системата за звук Burmester добавя басови удари през облегалките на седалките.

За шофьора има технологии в стил смартфон, включително разпознаване на лице, за активиране на различни шофьорски профили, което е крачка напред от предлагания пръстов отпечатък на S-Class. Има 3D-ефектни инструменти, изчерпателен дисплей за информация пред водача и набор от режими за шофиране и системи за безопасност, които могат да бъдат персонализирани според вашите предпочитания. Общата качествена изработка на салона е трудно оспорима, с отворена дървесина на централната конзола, метални рокер превключватели за въздушните отвори и много гланцирани черни пластмаси.

С толкова много технологии на борда, масата на E 220 d се приближава все повече към дватонната отметка (1,915 кг), и това има някакво въздействие върху управлението на E-Class. Въпреки че воланът е лек и реагира бързо, а шасито има добро сцепление, теглото на колата пречи на истински страстно шофиране. Както при предишни поколения, окачването на задните колела е нейтрално в своята настройка, като колата се насочва към подкрепата, когато е натискана, въпреки че границите на сцеплението са толкова високи, че вероятно е малко вероятно да ги превишите в ежедневното шофиране.

Има режими за управление Comfort и Sport, като последният затегва волана и заточва скоростната кутия и отговорите на дросела. Но Comfort е режимът, който най-добре отговаря на характера на E-Class.
Там, където E-Class наистина се изпъква, е при рафинирането и комфорта по време на круиз. Тези таланти се проявяват в нашия тестов автомобил, въпреки че с някои забележки. Първата от тях са 20-инчовите лети джанти, които идват стандартно при моделите AMG Line Premium Plus и внасят неприятно вибриране в окачването при преминаване през неравни пътища. Тук има обикновен система с пружини и амортисьори (въздушно окачване е налично като опция), и това е страхотно, когато пътят е гладък, но бихме искали да видим какво е качеството на шофиране с по-малки 18 или 19-инчови джанти, за да видим дали те омекотяват каросерията.

Невъзможността при E 220 d е неговият дизелов двигател. Въпреки че 48-волтовата система изглажда отговорите му, деветстепенната автоматична трансмисия осигурява плавни превключвания, а мощността е силна, тишината в салона се разрушава, когато се включи четирицилиндровият двигател. Той е доста шумен изпълнител, особено когато се ускорява, което още повече ви отговаря от да използвате пълния потенциал на автомобила.

Когато сте по-спокойни и двигателят се успокои, E-Class е изключителен круизер. Почти няма вятърен шум дори при скорости по магистралата, докато шумът от гумите се държи на минимум. Обединете това с рафинираността на интериора и функциите за удобство на седалките, и може да изкарате цял ден зад волана, като излезете от него освежени.

През нощта, E-Class разкрива своите най-вълнуващи технологични характеристики. Системата за светодиодна цифрова светлина (стандартна за Premium Plus моделите) внушава с впечатляващия си дизайн, като автоматичната система за управление на дългите светлини тихо регулира разпределението на светлината, адаптирайки се към другия трафик. Тази система дори проектира форми пред автомобила, предупреждавайки ви, когато сте близо до предходното или когато излизате от вашата лента. Вътрешните светлини придават допълнителен акцент на атмосферата на елегантност, въпреки че осветената решетка отпред може да изглежда малко излишно.

Технологичните функции за безопасност са обширни, но не пречат прекомерно, както при някои конкурентни системи. Системата за помощ при завиване на полоса на Mercedes работи както обичайно - леко вибрира, когато пресичате линия, но не отнема волана от ръцете ви, както правят някои други системи. Има автоматично предупреждение за скоростен лимит, което се активира по подразбиране всеки път, когато стартирате автомобила, но с две натискания на главния екран можете да го достъпите и изключите. Изчерпателният дисплей за глава показва пътни знаци заедно с информация за навигацията и други данни, така че е лесно да следите какво се случва.

Едно от предимствата на 48-волтовата система е увеличаването на икономията на гориво, с официална цифра от до 58.9 мили на галон за E 220 d. С оглед на размера и теглото на новия E-Class, това е впечатляващ резултат и е вероятно да бъде достижим при ежедневното шофиране, ако се съди по нашето време с автомобила.

Модел: Mercedes E 220 d AMG Line Premium Plus
Ценова гама: £55,290
Тествана цена: £68,785
Двигател: 2.0-литров 4-цилиндров хибриден дизел
Мощност/въртящ момент: 197 к.с. (+23 к.с. електрически мотор)/440Nm
Трансмисия: Деветстепенна автоматична, задно задвижване
0-100 км/ч: 7.6 секунди
Максимална скорост: 148 мили в час
Разход на гориво: 54.3 мили на галон
CO2: 131 г/км