fbpx

Новини

Прототипът на Mercedes-Benz GLC EV с четиристепенно управление

Mercedes-Benz GLC EV 2026 Mercedes-Benz GLC EV 2026

През зимата е заснет прототип на електричния автомобил Mercedes-Benz GLC EV 2026, който  тестван при зимни условия с четиристепенно управление на предните и задните колела. Помните ли, когато любимецът на Щутгарт обяви, че до 2030 г.

ще премине изцяло на електрически автомобили на пазари, където условията позволяват? Предвид многото правителства - особено в Европа - които преразглеждат планираните си забрани за продажбата на нови автомобили с двигатели вътрешно горене, Mercedes-Benz реши да се оттегли. Германският автомобилостроител също така осъзнава, че търсенето на електромобили през 2030 г. може да не е толкова високо, колкото първоначално се предвиждаше. 

Въпреки че вътрешното горене ще остане основното направление на Mercedes-Benz AG до 2030-те години, компанията ще представи множество електрически превозни средства в следващите години. Освен ъпгрейда на платформата EVA2 до спецификация EVA2M (мислете за 800 волта и всичко това), германският производител потвърди три допълнителни платформи: MMA за компактни, MB.EA за по-големи превозни средства, AMG.EA за високопроизводителни превозни средства и VAN.EA за комерсиални превозни средства.

Първият модел на база MMA вече беше представен във формата на концептуалния CLA Class. MB.EA ще подложи електрическите версии на C-Class и GLC, докато AMG.EA ще се използва за наследника на GT 4-Door Coupe. Що се отнася до VAN.EA, е ясно, че както електрическите товарни фургони, така и кемпер фургоните са на хоризонта.

Андре Смирнов от The Fast Lane наскоро забеляза два електромобила на следващо поколение, тествани при студени условия в Швеция, които са CLA EV и GLC EV. Той не засне толкова CLA EV, колкото по-големият спортен автомобил, което е разбираемо, тъй като Mercedes-Benz ще сглобява този автомобил в САЩ.

Източници близки до Mercedes-Benz USA, разкриха, че производството на EQS SUV ще бъде преместено в завода в Бремен, Германия, за да се освободи място за GLC EV в завода MBUSI в Алабама. Съобразено с много ниските продажби на EQS SUV на базата на EVA2, не е изненадващо, че Mercedes-Benz ще се фокусира върху по-достъпния GLC EV.
Въпреки че е  в тежък камуфлаж, GLC EV, бе заснет, ясно показва четиристепенно управление на предните и задните колела. Инженерите за тестове се борят малко да затворят капака на големия преден багажник.

С относително сходни размери на този на GLC с вътрешно горене, електрическият му побратим ще има различно кодово име. BMW прави нещо подобно с X3 и iX3, въпреки че първото поколение на iX3 използва платформа, базирана на X3, вместо електромобилна платформа. Електрическият спортен автомобил от D-сегмент ще премине към много очакваната платформа Neue Klasse, докато X3 ще продължи с основи, основани на CLuster ARchitecture.

За съжаление, потенциалните клиенти на GLC EV ще трябва да изчакат още малко, докато Mercedes-Benz AG потвърди ключовите показатели на платформата MB.EA, включително киловатчасовете и пробег. Въпреки това е ясно, че Mercedes-Benz ще предложи двойни и единични моторни варианти. Може да се предположи също така поне една високопроизводителна версия.

Очаква се да бъде значително по-комерсиално успешен от EQC, GLC EV - или както и да се нарича - ще бъде представен през 2025 г. Източници разбират, че производството ще започне през първото тримесечие на 2026 г. в завода MBUSI в Алабама.