fbpx

Новини

Mercedes-Benz C-Class EV за 2026 г. - Спекулативни Визуализации и Конкуренция срещу BMW i3 Sedan

Mercedes-Benz C-Class EV за 2026 г Mercedes-Benz C-Class EV за 2026 г

През 2026 г., спекулативни изображения показват електрическия модел Mercedes-Benz C-Class EV, който ще се конкурира с BMW i3 Sedan. В следващите години германският автомобилен производител Mercedes-Benz AG ще представи три платформи за леки автомобили и една за ванове.

Платформата MB.EA е предназначена за средни и по-големи леки автомобили, а смята се, че тази платформа ще бъде основата на C-Class EV.

Първоначално уловен през декември 2023 г., този напълно електрически седан представя стилен дизайн на покрива, подобен на компактния CLA и средноразмерния CLS. Художниците по визуализация Q CARS и PoloTo са си представили C-Class EV по различни начини, но изглежда PoloTo е обръщал по-голямо внимание на дизайнерските елементи на външността на седана, скрит под гъста камуфлажна опаковка.

Въпреки това, към декември 2023 г., никой, освен Mercedes-Benz AG, не знае как наистина ще изглежда C-Class EV. От друга страна, ние знаем, че MB.EA накрая ще замени платформата EVA2 на EQS и EQE. Тя ще бъде придружена от ясно обяснимата архитектура на превозни средства AMG.EA, докато MMA ще поддържа компактни превозни средства.

Подобно на EVA2, MB.EA на C-Class EV ще предложи възможности за единични и двойни мотори. Еквивалентът на BMW се нарича Neue Klasse, като съответната платформа трябва да бъде представена в близко бъдеще със седана i3 и електричния SUV, базиран на X3. Линията на i3 ще включва версии с задно задвижване 40, 50, 40 xDrive и 50 xDrive, както и M60 xDrive.

Кодовото име на BMW за седана е NA0, докато застаналият вариант е наречен NA1. Очаква се седанът да влезе в производство през ноември 2026 г. Освен в Германия, i3 ще се сглобява и в завода на BMW в Сан Луис Потоси, Мексико.

Баварският производител също така разработва електрически M3, който - в зависимост от каросерийния стил - предполагаемо е кодиран като ZA0 и ZA1. Предишно се смяташе, че ще се нарича iM3, но нулевият емисионен M3 трябва да влезе в производство през 2027 г. Съвпадение или не, серията M3 от G80 ще приключи производството през февруари 2027 г. Върнати към C-Class EV, може да се заложи, че AMG ще бъде отговорна за разработването на версии с висока производителност на електрическия седан.

Не е ясно колко голяма разликата е между MB.EA и AMG.EA, но сме сигурни, че MB.EA превозни средства ще бъдат произвеждани на различни заводи от AMG.EA. А именно, в Бремен и Кечкемет срещу Синделфинген за AMG.EA.

Представени от концепцията Vision AMG, суперспортни автомобили, базирани на платформата AMG.EA, ще използват електрически мотори с аксиален поток от YASA. Тези мотори предлагат висока производителност в лек пакет, което е перфектната комбинация в бърз седан, който, за съжаление, тежи много поради своята батерия.

На 22 юли 2021 г., германският производител обяви, че ще инвестира повече от 40 милиарда евро в изследвания и развой на батерийни електрически превозни средства до 2030 г. Целта на Mercedes-Benz AG е да премине към напълно електрическа гама до 2030 г., когато пазарните условия позволят широкото приемане на електрическите превозни средства, включително в САЩ и Европейския съюз.