fbpx

Любопитно

Среща между две поколения – новата А класа и 190-ка.

За разлика от своите предшественици, тази А-класа залага на изцяло нова философия – която е стара по отношение на своята същност.

Актуалния Бейби Benz отново става нисък автомобил като 190 от 1982г. с вътрешнозаводско обозначение W201. Нека разгледаме внимателно двата модела.

1.Генетика: досегашната, изглеждаща като чуждо тяло А-класа(на кратко: старата А-класа), не подхождаше особено за семейни снимки. По тази причина за срещата с най-новия член на семейството дойди 190. Въпреки че при сравнението веднага личи, че при ДНК-то на новия модел не е останало нищо от стария. Докато Porshe 911 ще прилича и през 2525г. на своя първообраз от 1963г. при Mercedes гените са изцяло подменени. Бихме могли да бъдем гадни и да споменем, че Mercedes претърпя кризи на идентичността. Ще кажем обаче, че фирмата използва своите шансове да изпробва нещо ново и да се отклони от традицията.

2. А-старата W168: това е странният автомобил, който почти щеше да изхвърчи от пътя. По принцип аплодираме смелостта през онази 1997г. да бъде пуснат къс, висок, практичен и ясновидски модел. Изпълнението и дизайнът обаче не попаднаха в десетката, количката не бе въприемана като истински Mercedes. Рядко някой бе горд с това, че кара Mercedes, качвайки се в А-класата. Моделът се превърна в нещо като подмарка, в която се качваха предимно пенсионери – неособено добре за имиджа. От Даймлер прозряха проблема и натиснаха бутона Reset. Новия модел вече не ни изправя пред предизвикателства, най-вече изглежда достатъчно привлекателен за младото поколение.

3.Атрактивност: шеф-дизайнерът Горден Вагенер каза за новия модел: „Най-готината кола в компактния автомобилен сегмент”. Въобще най-често използваната дума бе готин, но какво означава всъщност да си готин? Буквално означава да останеш хладнокръвен, спокоен, да не показваш емоции. Според обществените изследвания зад „готин” се крият недостатъчно социална съпричастност и самовлюбеност. В жаргона думата е придобила друго значение. Младите хора изразяват с нея факта, че нещо не им харесва. Разбира се, дизайнът на новата А-класа не е мил и обикновен – иначе нямаше да е готин. Както стария 190.

4.Спортен дух: при Mercedes досега той бе делегиран основно на AMG. Но след изцяло антиспортната стара А-класа новия модел опита да се изяви в тази дисциплина. Всъщност спортът е начин да демонстрираш превъзходство. Mercedes 190 се представи добре в спортната дисциплина, като 190 Е 2,3-16 дори участваше в шампионата на DTM. Нашия стандартен модел 190 е съвсем обикновен и комфортен автомобил. Напълно неспортен.

Mercedes-w201

5.Тогава и днес: все още има много фенове на старата 190-ка. Няма спор, това беше добър автомобил, но вече не е. Двигател, който вдига такъв шум при скорост от 125км/ч. днес не би могъл да се продава дори и в Lada. Имаме забележки и към позицията на седене, нерегулиращия се огромен волан и непрецизно превключващата автоматична трансмисия. В случая не помага и последния жокер на почитателите на 190. Mercedes тъчеше няколко стана и използваше твърда пластмаса. Колко непрециозни сме биле по онва време!

6.Комплексност: новата А-класа е доста сложен автомобил и по отношение на формите си – безкрайни извивки, апликации, дъги. Те продължават и отвътре. Разбира се, всичко това бива критикувано от феновете на минималистичния 190. Днес обаче младите хора са свикнали с комплексните форми и приемат спокойно този фойерверк от форма, стил и украса.

7.Екология: всеки иска автомобила му да щади околната среда. Със системата Start-Stop и икономичните двигатели, А-класата си изиграва си изиграва правилно картите. Прибавяме и страхотния коефициент на аеродинамично съпротивление от cW 0,26 тоест 99грама CO2 за базовия CDI версия.В началото 190 дори не бе оборудван с катализатор.

8.Характер: Силен. Дълъг преден капак, къса задница, между тях пътническа клетка с достатъчно място на задната седалка. Докато старата А-класа бе доста бледа, новата притежава чар и излъчване. Приличащия на Coupe модел с четири врати изглежда атрактивно и осигурява добър имидж на своя водач.

Mercedes-A

9.Задвижване: нашия 190 – ранен модел, произведен през 1983г. – има радиокасетофон с кутия, която скърца здраво. На всеки 40 километра трябва да настройваш радиостанцията. За сметка на това новата А-класа разполага с целия дигитален медиен свят с интернет чрез IPhone на борда, с монитор и всякакви възможности. Моделът А-класа умело навигира бутоните на поколение IPad.