fbpx

Новини

Производството на Mercedes EQS SUV ще бъде преместено в Германия, за да освободи място за EQC SUV

Производството на Mercedes EQS SUV ще бъде преместено в Германия, за да освободи място за EQC SUV Производството на Mercedes EQS SUV ще бъде преместено в Германия, за да освободи място за EQC SUV

Голям луксозен кросоувър, близнак на EQS Sedan, EQS SUV се сглобява в Съединените щати в MBUSI във Ванс, Алабама. През втората половина на текущото десетилетие производството ще бъде преместено в завода на Mercedes-Benz в Бремен, Германия.

Според Automotive News Europe, германският автомобилен производител иска да освободи място в MBUSI за второто поколение на EQC. Първият прототип беше заснет от карпаразити през август 2023 г., изглеждайки изключително подобно на бензиновия GLC, който също се произвежда в германския завод.

Познат и като GLC EV от хора, които не са в крак с имената на Merc, EQC се очаква да започне производство през първото тримесечие на 2026 г. За разлика от първото поколение, наречено N293, новият модел е базиран на специализирана EV платформа.

 

Това се нарича MB.EA, електрическа платформа, която обхваща средни автомобили до земни яхти. EQS SUV, както и EQS Sedan, са базирани на това, което Mercedes нарича EVA2. Докато говорим за EV-специфични платформи, MMA ще подпомага компактни модели, докато AMG.EA е, очевидно, запазена за високопроизводителни автомобили, разработени от най-добрите в Affalterbach.

Въпросът защо производството на EQS SUV се премества в Германия се разглежда в контекста на данъчните кредити и квалификациите за тях. Въпросът се отнася до причините за този ход и какви фактори влияят на избора, като се има предвид, че производството в Съединените щати може да предостави определени данъчни стимули.

Другата половина се отнася и до високоволтовата батерия. По-специално, поне 50 процента от компонентите на батерията трябва да бъдат произведени/сглобени в Съединените щати или всяка друга държава, която има споразумение за свободна търговия със Съединените щати. Електрическите SUV-ове са квалифицирани за данъчен кредит от 7 500 долара, докато са изпълнени гореописаните условия и ако SUV-ът, който предпочитате, се продава на цена от по-малко от 80 000 долара.

 

Няма съмнение, че второто поколение EQC ще струва по-малко от 80 000 долара в Съединените щати, затова и решението на Мерцедес да произвежда този модел във Ванс, Алабама. Въпреки че е по-премиумен SUV от Tesla Model Y, EQC определено ще отнеме няколко клиента от Tesla.

Ако се чудите защо първото поколение EQC не е налично в Съединените щати, можем да кажем, че не е много добър. Представен през септември 2018 г. за моделната година 2019, EQC беше премахнат от списъка на немския уебсайт на производителя този като поради слаба търсене. Все още е в списъка в Обединеното кралство и Китай, като EQC се предлага с до 254 мили (409 километра) общ пробег според WLTP.

254 мили са четири по-малко от Model Y Rear-Wheel Drive, което е добро сравнение с EQC по отношение на цената. По-нагоре в спектъра, Model Y Long Range Dual Motor предлага до 330 мили (531 километра) в комбинирания тестов цикъл на Агенцията за опазване на околната среда.