fbpx

Любопитно

Restomod HWA на Mercedes 190E 2.5-16 Evo II е върховената ретро визия за 1990-те

Restomod HWA на Mercedes 190E 2.5-16 Evo II е върховената ретро визия за 1990-те Restomod HWA на Mercedes 190E 2.5-16 Evo II е върховената ретро визия за 1990-те

Възкресяването на HWA AG на спортния суперседан от 90-те изглежда толкова впечатляващо, колкото и оригиналът. За тези, които гледаха и обичаха германските туринг автомобилни състезания през 1990-те години, предстоящото "възраждане на класиката в моторния спорт"

от HWA AG във формата на HWA Evo ще бъде нещо като сън. Въпреки че няма 'Mercedes' емблеми на външността, това е ясен хомаж към иконичния Mercedes 190E 2.5-16 Evo II.

HWA, удобно разположена в Афалтербах (същият град като Mercedes-AMG), твърди, че предстоящият 'HWA Evo' е "ярка преработка на легендарния Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II - оборудван с най-съвременните технологии".

 

Основана през 1998 г., DTM отборът на HWA е спечелил осем пъти титлата за шофьори и единадесет пъти титлите за производители, използвайки автомобили Mercedes. През късните деветдесетте години фирмата помогна в създаването на пътната версия на Mercedes CLK-GTR, наречена "Strassenversion", за да бъде пригодена за участие в Льоман. HWA Evo е продължение на близкото партньорство на фирмата с Mercedes.

Ханс Вернер Ауфрехт, основател на HWA, каза за проекта: "Evo II беше икона на дизайна през началото на 1990-те и установи стандарти по отношение на стил. Идеята ни беше да преинтерпретираме този дизайн."

Създадени са 500 броя от Evo II (всички в черно и още два в сребристо), за да може автомобилът да участва в DTM. HWA Evo определено следва визуалната драма на оригиналния автомобил, но с някои ключови промени, които бихте се надявали, тъй като HWA AG е изразходвала над 12 000 часа за разработка и проектиране на своя Evo.
Тази последна снимка следва след две чертежа на колата и ни предоставя окончателен изглед на възрождението на HWA AG. Новият автомобил е базиран на серията W201 на Mercedes, която е създадена от легендарния дизайнер Бруно Сако.

Разширените арки на задните колела на 190E Evo II са още по-големи на рестомода и имат комплект от ретро вдъхновени шесткраки джанти, вместо стила с турбо-вентилатор, който видяхме в чертежите миналата година. Отпред виждаме преден броня, който прилича на този на оригиналния автомобил, но с по-голям преден спойлер.

Голямото задно крило запазва същия дизайн като това на оригиналния Mercedes 190E Evo. Задната светлина е изгладена, с нова интерпретация на коругираната форма, характерна за старите светлинни блокове. Забележително е, че липсват емблеми на Mercedes или дори трилъчева звезда на капака. Видим единствено изход за изгоряване на газове (просто обвивка за изпускателната тръба във формата на цев за стрелково оръжие) и емблемите 'HWA' и 'Evo' на задния панел.

HWA твърди, че силовият агрегат, представителността, шасито, спирачките, аеродинамиката и сигурността на автомобила ще бъдат "най-съвременни", въпреки че техническите характеристики все още не са окончателно уточнени. HWA Evo ще бъде много по-редък от първоначалната продукция на 500 броя за оригиналния Evo II, с планирани само 100 екземпляра. Цената ще бъде, честно казано, астрономическа - 714 000 евро (еквивалент на около 624 000 лири плюс ДДС).