fbpx

Новини

Новият Mercedes EQG: напълно електрически 4x4 впечатлява Лас Вегас Стрийт

Новият Mercedes EQG: напълно електрически 4x4 впечатлява Лас Вегас Стрийт Новият Mercedes EQG: напълно електрически 4x4 впечатлява Лас Вегас Стрийт

Електрическата алтернатива на иконичния Mercedes G-Class трябва да бъде представена през 2024 г.Mercedes G-Class вече се е превърнал от здрав 4x4 за гражданска и военна употреба в модерен SUV за богати градски жители.

Но по-късно тази година ще видим следващата стъпка в неговата еволюция, тъй като Mercedes се подготвя да представи напълно електрическа версия на своята легендарна офроудер, наречена EQG.

Точната дата на представянето на Mercedes EQG още не е потвърдена, но германската марка вече създава хайп за дебюта, като доведе няколко прототипа на Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас. Освен че е бил изложен на самото изложение, Mercedes затвори част от знаменития Лас Вегас Стрийт, за да демонстрира удивителния трюк на EQG - G-обрат.

Да, името е кичесто, но маневърът е неоспоримо впечатляващ. По същество, четирите електрически мотора в EQG позволяват на колелата от същата ос да се въртят в противоположни посоки, позволявайки на EQG да се завърта като гусенично превозно средство и да извърши оборот от 720 градуса на място.

От последните прототипи е ясно, че са направени много малко стилистични промени към базовия G-Class при създаването на електрическата версия. EQG запазва като цяло предния частен преден край, страничния корпус и извитите крачета на колелата, които са характерни за ретро SUV на Mercedes. Въпреки това EQG изглежда, че предлага дизайн със закрит преден преден край, преработени брони и аеродинамично оптимизирани алуминиеви джанти.

Някои от прототипите на CES 2024 също имат традиционен капак за резервна гума на задната врата, но други са оборудвани с по-квадратна кутия, която може да се използва за съхранение на кабела за зареждане. Идея, която първо видяхме върху Concept EQG на изложението за автомобили в Мюнхен през 2021 г.

Mercedes настоява, че EQG ще запази своята непоколебима офроудерска характеристика, като заявява, че е "готов да установи нови стандарти за офроуд изпълнение". Ние определено бяхме впечатлени от офроуд възможностите на EQG, когато седнахме на седалка в прототип.

За да предложи тази офроуд възможност, EQG не е построен на чисто електрическа платформа. Вместо това здравата рамна рамка на бензиновите и дизеловите модели ще бъде преобразена, за да приеме чисто електрическа привличаща сила, заедно с независима предна окачване и твърда ос на задната част. Батерията вероятно ще бъде със същия обем от 108,4 kWh (използваем), използван от EQS SUV, за да захранва четири индивидуални електрически мотора чрез четири нискотрансферни кутии.

Тъй като EQG ще бъде позициониран (и ценен) като луксозен офроуд, очакваме интериорът да заеме много технологии от EQS SUV. Привлекателността на G-Class за много хора беше в историята му на военна употреба и в твърдия, почти груб дизайн вътре и вън. Очакваме EQG да направи крачка напред от G-Class в термини на лукс, вероятно предлагайки подобен инфотейнмънт сетъп Hyperscreen като този в EQS и по-малкия EQE SUV.

Mercedes Concept EQG
От старта през 1979 г., G-Class претърпява минимални и еволюционни визуални дизайн промени, дори и 'основният' редизайн за текущото поколение през 2018 г. да запази голям SUV визията си като непоколебим, кутиен офроудър. С концепцията EQG, Mercedes намеква, че ретро ЕV офроудърът ще претърпи лека еволюция вместо тотален редизайн.
Ъгловатата силуетна линия запазва много от най-характерните черти на модела, като предните светлинни индикатори, поставени над предните крила, от двете страни на капака.

В разлика от моделите EQA, EQB и EQC, концепцията EQG ще запази фаровете на своята версия със сгорел двигател, въпреки че кръглите светлинни елементи сега са разделени не от обичайната решетка, а от черен панел, както е и при другите автомобили с марката EQ.

Други допълнения включват LED лента, тичаща по предната страна на багажника - модерна интерпретация на светлинните лампи на покрива - вграден лого 'G', част от дизайна на багажника, и подобна червена LED лента отзад на покрива като стоп светлина. Концепцията включва също 22-инчови полирани джанти с уникален дизайн.