fbpx

Новини

Mercedes CLE 2024 - елегантен конкурент на BMW 4 Series

Mercedes CLE 2024 - елегантен конкурент на BMW 4 Series Mercedes CLE 2024 - елегантен конкурент на BMW 4 Series

Новият Mercedes CLE взема много от C-Class и E-Class и, в резултат от това, не се чувства като напълно нов автомобил. Това, което пренася от седана, за голяма част е добро, въпреки че бихме искали по-полирано усещане при каране. На тази цена дизелът не предлага достатъчно специално усещане. Най-добрият избор в гамата изглежда като по-скъпият бензин с по-сложна регулируема окачване.

Големите двуврати купета са добре изпробвана територия за Mercedes. Но CLE е ново име в гамата на германската марка; проектиран като заместник на двувратите версии на C-Class и E-Class (кабриото идва скоро), конкурентът на BMW 4 Series предстои предизвикателство.

Що се отнася до дизайна, той включва елементи от цялата гама на Mercedes и го прави съгласувано. Може би ще забележите, че задната светлина прилича на тази на новия GLC SUV, а предният край заимства стилови елементи от C-Class, с дълъг, плавен капак, който придава на CLE по-изтънчен профил от предшествениците му. Той е приятен за окото, но не предполага нищо изключително спортно – това ще е за предстоящите AMG варианти.

Моделът, който имаме тук, е CLE 220 d. Да, Mercedes се опитва да изпревари времето и представя нов дизел с две врати през 2024 г. Но ние откриваме, че този 2.0-литров хибриден дизел с четири цилиндъра е доста добър в други модели – като например GLC 220 d, например.
В CLE 220d предоставя 194 к.с. Това не звучи като много в голямо купе, тежко 1,855 кг, но съществено е, че наличен е силно въртящ момент от 440 Нм. Ако искате повече мощност, има бензинови варианти, започващи от CLE 200 с 201 к.с. до флагманския AMG CLE 53 с 443 к.с.
CLE не е спортен автомобил – особено с този дизелов двигател. Това не означава, че не запазва някакъв шарм по време на движение; доставката на мощност е гладка през очаквано краткотраен оборот, и 220 d произвежда изненадващо приятен отдалечен гъмжеж.

Режимите на шофиране не променят характера на автомобила толкова много, въпреки че ако го поставите в режим "Спорт" (чрез нежно докосване на екрана), управлението се затежава, а деветстепенната автоматична трансмисия предлага малко по-бързи реакции. Тротлевият отговор от дизеловия двигател остава малко желан, когато натискате.

Дължината на колелата е малко по-къса от тази на стария E-Class Coupe, но има задно регулирано управление, което помага за даване на CLE някоя подвижност. Този система обаче работи само до 2,5 градуса, като прави CLE да изглежда повече като изпълнителен седан в купе, когато стигнете до завоите.
Той е доста стабилен, частично благодарение на окачването, което е с 15 мм по-ниско (регулируемото окачване не беше монтирано на този автомобил) и по-широката задна колея в сравнение с E-Class. Управлението е достатъчно бързо, но е супер леко и предлага много малко обратна връзка. Входовете никога наистина не ви дават увереността да се наслаждавате на маневрирането на CLE.

CLE е много по-подходящ за дълги круизи. С девет степени на разположение, дизеловият двигател се успокоява добре на магистрални скорости, а стройното купе тяло и отличната звукоизолация означават, че няма много вятърен шум. В други пазари можете да получите 18-инчови джанти, но най-малките, предлагани в Обединеното кралство, са 19-инчови, докато нашият автомобил имаше още по-големи 20-инчови.
Много нископрофилните гуми предизвикаха забележим шум от пътя, и въпреки че относително мекото окачване се справя добре с по-големите избирателни бучки по пътя, малките несъвършенства бяха улавяни твърде често. Искахме да опитаме с по-малки джанти, за да видим дали качеството на каране се подобрява; определено важно обстоятелство за голямо купе като това.

Mercedes твърди, че с 220 d е възможно да се постигне над 60 мили на галон, но ние намерихме този показател труден за постигане. Въпреки това с комбинация от градско и магистрално шофиране би трябвало комфортно да достигнете над 50 мили на галон. Все пак няма плъг-ин хибрид, какъвто бихте намерили в C-Class или E-Class.
Казваме, че CLE е по-близък по размери до E-Class, отколкото до C-Class, но за съжаление това не се забелязва във вътрешността. Разбира се, има достатъчно пространство отпред, но задният ред (особено за високи възрастни) няма да иска да прекарва много време на задната седалка. Височината на тавана вече беше доста ограничена в стария E-Class Coupe, а CLE я превъзхожда с 10 мм. Допълнителният B-стълб означава, че CLE не само губи някои стилни точки в дизайна, но и някои естествени светлинни източници. Освен това, багажника с обем от 420 литра е с 45 литра по-малък от този на Audi A5.

Вътрешността на CLE наподобява C-Class си. Това означава, че липсва опцията за Superscreen на E-Class – с допълнителен дисплей пред пътника – но настройката на C не е лоша. Гигантският екран с портретна ориентация от 11,9 инча и дисплеят на водача с 12,3 инча разполагат с последната система MBUX на Mercedes, която първоначално може да изглежда претоварена с информация и конфигурируемост, но дайте и ден или два и ще можете да се придвижвате през менюта леко по време на движение.

Качеството на интериора отговаря на C-Class, което означава елегантна смесица от материали, с много гланцови черни повърхности, които веднага показват отпечатъци от пръсти. Някои по-големи части от облицовка скърцат малко по-силно, отколкото би очаквал човек от голямо купе на Mercedes, все пак.

Модел: Mercedes CLE 220 d AMG Line Premium Plus
Цена: £59,430 (от £46,605)
Двигател: 2.0-литров,  четирицилиндров дизел MHEV
Трансмисия: Деветстепенна автоматична
Мощност/въртящ момент: 194 к.с./440 Нм
0-62 мили в час: 7.5 секунди
Максимална скорост: 147 мили в час
Височина/Дължина/Широчина: 1,423 мм/4,850 мм/2,042 мм
Разход на гориво/CO2: 60.1 мили на галон/123 г/км
В продажба: В момента